25 Kasım 2012 Pazar

BAKLAVA



Malzemeler:
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 tutam tuz
1 paket margarin eritilmiş ve soğutulmuş 250 gr.
Aldığı kadar un


hamuru açarken:2 paket nişasta 800 gr

iç malzemeleri:
350 gr.ince dövülmüş yada rondodan geçirlmiş ceviz ve fındık


üzerine:
250 gr eritilmiş kızgın tereyağ


Şerbeti için:
5 su bardağı şeker
5 su bardağı su
birkaç damla limon


Hazırlanışı:
Sıvı malzemeleri aldığı kadar elenmiş un ilavesiyle iyice karıştırıp,son olarak tuz ve kabartma tozunu ekliyoruz.


Kulakmemesi kıvamında hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. 10-15 dk. bekletiyoruz

Elimizle uzun bir rulo şekli verip 40 parçaya bölüyoruz, her parçayı nişastayla pasta tabağı şeklinde oklavayla açıyoruz,
Aralarına bol nişasta serpip kenarda 13 lü gruplar halinde üzerini bir bezle örtüp 10-15 dk. bekletiyoruz 13 adet 3 grup elde ediyoruz (bir tanesi 14 lü)

13 lü grubu merdane ile tepsi büyüklüğünde açıyoruz.yağlanmış tepsiye yerleştiriyoruz
(kenarlarından taşanları kesip içine tek tek yerleştiriyoruz,Cevizli fındıklı için yarısını serpiyoruz

Diğer 13 lü grubu da aynı şekilde tepsi büyüklüğünde açıp üzerine seriyoruz, arasına kalan cevizli fındık içini paylaştırıyoruz
Son 14 lü guruba da aynı işlemi uyguluyoruz, Baklavanın en üstüde bu şekilde tamamlamış oluyor
Kare yada klasik şekilde keskin bir bıçakla dilimliyoruz,Üzerine kızgın tereyağı 250 gr tereyağı kızdırıyoruz (eğer yağda tortular oluşursa süzüyoruz) ve her yerine eşit miktarda dağıtıyoruz.
200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Diğer tarafta şerbeti hazırlıyoruz.
Şerbeti ocaktan indireceğimize yakın birkaç damla limon damlatıyoruz. Baklava soğuk, şerbet ılıkken şerbeti baklavanın üzerine gezdiriyoruz. En az 5-6 saat bekletiyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder